سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مباحثی در اخلاق

حسن ظن و خوش بینی، توصیه دائمی مقام معظم رهبری

    نظر

بعد از سفر مقام معظم رهبری به کرمانشاه و تاکید ایشان بر ضرورت افزایش محبت و حسن ظن در جامعه، در یادداشت کوتاهی در وب سایت سخن آشنا (http://sokhaneashena.ir/fa/pages/?cid=1284)به بیان روایات و احادیثی در باب حسن ظن و خوش بینی پرداختم. که در برخی وب سایت های دیگر نظیر یزدفردا (http://www.yazdfarda.com/news/40630.html)نیز منتشر گردید. عنوان انتخاب شده در وب سایت یزدفردا برای این یادداشت "حسن ظن توصیه اخیر مقام معظم رهبری" بود. دوست عزیزی که یادداشت را دیده بود به حقیر خرده گرفت که "حسن ظن" توصیه اخیر معظم له نبوده و ایشان در طول سال های گذشته کرارا به این مهم تاکید داشته اند. برای خودم نیز مهم بود که تحقیق مختصری در این زمینه داشته باشم. جستجوی مختصر به نکات جالبی در این موضوع منجر شد. 

در چهار مقطع قبل از رحلت حضرت امام (ره) ، بلافاصله بعد از انتخاب به عنوان ولی فقیه و زمامدار جامعه اسلامی ، و نیز در طول سال های اخیر و به ویژه بعد از وقایای ناگوار انتخابات 88 مکرر به ضرورت حسن ظن و خوش بینی اشاره داشته اند.

الف) قبل از رحلت حضرت امام (ره)

در میان نمونه های موجود از بیانات و تاکیدات ایشان بر ضرورت حسن ظن به یک مورد که چند ماه قبل از انتخاب ایشان به رهبری بوده است ،اشاره می گردد.

28/01/1368 بیانات در خطبه های نماز جمعه ی تهران

بعضی‌ ها نمی‌ دانند اهمیت غیبت و تهمت و افتراء و گفتن حرف، بدون اطلاع و علم را که چقدر زیاد است و چقدر دل انسان را تیره و تار می‌ کند و انسان را از خدا دور می‌ کند! بعضی‌ ها نمی‌ دانند که نقل کردن شایعات نسبت به این و آن و بدبین کردن لولا [ اذ سمعتموه ] ظنّ المؤمنون و » ! افرادی‌ نسبت به یکدیگر چقدر بد است و گناه است و اسلام چطور با این برخورد می‌ کند چرا مؤمنین و مؤمنات به همدیگر حسن ظن نداشته باشند؟ نسبت به هم خوشبین نباشند؟ بنای‌ « المؤمنات بأنفسهم خیراً جامعه ی‌ اسلامی‌ بر این است اصلاً که همه ی‌ مردم نسبت به هم در جامعه ی‌ اسلامی‌ خوشبین باشند؛ هیچکس به هیچکس بدبین نباشد. این چگونه ممکن است عمل بشود؟ این در صورتی‌ است که بیخودی‌ اگر یک چیزی‌ راجع به یک نفر شنیدید شما، منتظر فرصتی‌ نباشید که یکی‌ را پیدا کنید فوراً این حرف احتمالاً دروغ را، احتمالاً تهمت را پرتاب کنید توی‌ فضا و چند نفر دیگر هم از آن مطلع بشوند. بعضی‌ این کار را انجام می‌ دهند با کمال ساده دلی‌ و نمی‌ دانند این کار بد است.

ادامه مطلب...

محبت و حسن ظن در آیات و روایات اسلامی

    نظر

در یادداشتی در وب سایت سخن آشنا به این موضوع پرداخته ام .

مقام معظم رهبری در اجتماع پرشکوه مردم کنگاور استان کرمانشاه فرمودند " خوشبختانه میان قشرهای گوناگون مردم و میان مردم و مسئولان وحدت خوبی برقرار است که باید عمیق‌تر و گسترده‌تر شود و محبت و حسن ظنّ متقابل افزایش یابد  .  "

در این نوشتار مختصر برای توضیح و تبیین بیشتر فرمایش معظم له صرفا به بیان احادیث شریفی از ائمه معصومین علیهم السلام می پردازیم امید آنکه جامعه علمی کشور در ارایه راهکارهای عملی تقویت حسن ظن در جامعه اسلامی گام های اساسی بردارند .  

حسن ظن از فضائل اخلاقی است که توصیه های فراوانی در قرآن کریم ، روایات اسلامی و سیره ائمه علیهم السلام دراین خصوص مشاهده می شود.

حسن ظن در لغت به معنای "گمان نیک و خوش بینی"؛ در مقابل سوء ظن به معنای "بد گمانی و بد بینی" می‌ باشد. در تعریف اصطلاحی "نیک انگاری درباره خداوند، فعل و انفعالات جهان و نیز پندار، گفتار و کردار انسانها، خوش بینی، مثبت نگری یا به تعبیر روایات اسلامی حسن ظن نام دارد [1]

در روایتی حضرت علی(ع)، یکی از ارکان مهم و روابط حسنه اجتماعی و امنیت کامل را در پرتو خوش بینی دانسته و می فرمایند:

  "اعمال برادر دینی ات را بر نیکوترین وجهی تفسیر و توجیه کن، مگر این که دلیلی بر خلاف آن قائم شود و هرگز نسبت به سخنی که از برادر مسلمانت صادر شده گمان بد مبر تا هنگامی که می توانی برای آن توجیهی مناسب و راه صحیح داشته باشی."[2]

 



[1]   - قرشی، سید علی اکبر؛ قاموس قرآن، تهران، دارالکتب الاسلامیه، 1371، چاپ ششم، ج 2، ص 134 

[2] - کلینی، محمد بن یعقوب؛ اصول کافی، محمد باقر کمرئی، تهران، المکتبة الاسلامیه، 1392ه ق، چاپ چهارم، ج 3، ص 

 


ادامه مطلب...

افلاطون و مدیریت مبتنی بر اخلاق

    نظر

اواخر سال گذشته در مصاحبه علمی دوره DBA مدیریت (گرایش استراتژیک) مرکز آموزش های آزاد دانشگاه تربیت معلم پذیرفته شدم و از ابتدای سال 90 مشغول تحصیل گردیدم. این نیم سال درس مبانی فلسفی تئوری های مدیریت سازمان داریم و استاد محترم از هر یک از دانشجویان خواست تا در مورد یکی از فلاسفه تحقیق و نظرات وی را با تئوری های مدیریت تطبیق دهد. علاقه ای که به فلاسفه یونان باستان داشتم و تعاریفی که از سوی اندیشمندان اسلامی از جمله حضرت امام (ره) نسبت به افلاطون شنیده بودم تحقیق در خصوص وی را انتخاب کردم .

زندگی افلاطون فراز و نشیب های جالبی داشته است . در خانواده ای اصیل و اشرافی متولد شده و می توانست به مناصب بالای حکومتی برسد. استادی سقراط را می پذیرد و هنگامی که در سن 26 سالگی وی سقراط به اتهام انکار خدایان آتن و ... به اعدام محکوم می گردد، افلاطون از سیاست کناره گیری و بقیه عمر خود را صرف تعلیم و تعلم در زمینه فلسفه می نماید. ولی طبیعتا با توجه به فضای ذهنی و خانوادگی همیشه به دنبال راه هایی برای اداره بهتر جامعه بوده و از نظریاتی که ارایه کرده می توان مشی مدیریتی خاصی را استنتاج کرد .

بررسی های هرچند مختصر اینجانب گویای این مطلب است که سبک مدیریتی مد نظر افلاطون ، مدیریت مبتنی بر اخلاق بوده و در این خصوص پاورپوینتی تهیه و در کلاس برای هم کلاسی ها ارایه کردم که مورد توجه دوستان قرار گرفت.

با توجه به عنوان وبلاگ  تصور کردم شاید برای بازدید کنندگان محترم هم جالب باشد.


جایگاه مدح و ثنا در اخلاق اسلامی

    نظر

در دیدار اخیر نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی با رهبر معظم انقلاب، که به مناسبت آغز چهارمین سال مجلس هشتم برگزار شد، یکی از نمایندگان خارج از برنامه تنظیم شده از جای خود بلند شد و متنی را در مدح معظم له قرائت کرد و ایشان نیز پس از پایان سخنرانی خود، با اشاره به گفته‌های آن نماینده محترم فرمودند: ما همه خدمتگزار مردم هستیم، من کار خودم را انجام می‌دهم و شما هم کار خودتان را انجام دهید و این گونه عبارات هم به ضرر من است و هم به ضرر شما . هر چند می‌دانم چنین سخنانی از سر خلوص باطن گفته می‌شود ولی کمکی به کارها نمی‌کند و... (نقل به مضمون)

جا دارد با توجه به مصائبی که این رذیله اخلاقی بر سر برخی مدیران و مسئولان جمهوری اسلامی آورده است تاملی به این رذیله و راههای درمان آن داشته باشیم. اگر صاحب منصبان و مقامات سعی در از بین بردن این رذیله اخلاقی در خود نمایند بی شک چاپلوسان و فرصت طلبان نیز مجالی برای مدح و ثنا نخواهند یافت و بخشی از مشکلاتی که در نتیجه این پدیده زشت اجتماعی دامنگیر کشور عزیز اسلامیمان گردیده بر طرف خواهد شد.

ادامه مطلب...

ریاضتهای شیطانی

    نظر

نخستین پرسش مطرح در این زمینه، این است که:
ـ آیا نشان دادن کشف و کرامات و انجام کارهایی که برای مردم عجیب و خارق العادّه جلوه می‌کند، لزوماً به معنای این است که صاحب آن کرامات اهل معناست و در رابطه‌ای الهی به این توانمندی‌ها دست یافته است؟
در پاسخ این پرسش باید گفت:
قطعاً هیچ ملازمه‌ای میان اظهار کشف و کرامات و حقّانیت ظاهر کنندة آنها وجود ندارد، چون رسیدن به این مقامات هم از طریق سیر و سلوک شرعی و انجام ریاضت‌های الهی و هم از طریق غیرشرعی و انجام ریاضت‌های شیطانی امکان‌پذیر است، بنابراین نمی‌توان به مجرّد ملاحظة امور عجیب و غیرعادی از یک نفر، حکم به الهی و صادق بودن آن فرد کرد و همواره باید این احتمال را داد که شاید او این توانایی‌ها را از راه‌های غیرشرعی و غیرالهی به دست آورده باشد.
برای روشن شدن این موضوع، توجّه شما را به حکایتی عجیب و شنیدنی جلب می‌کنم.

ادامه مطلب...

پیشنهادی برای کمک به مردم مظلوم بحرین

    نظر

یکی از دوستان پیشنهاد جالبی را مطرح کرد که به نظر می رسد اگر اجرایی شود کمک زیادی به مردم مظلوم و بی دفاع بحرین خواهد کرد.

پیشنهاد:

وب سایتی راه اندازی شود و عکسهای موجود از نظامیان عربستانی ،اماراتی و... که در بحرین حضور دارند و جنایات هولناکی را مرتکب می شوند در آن قرار داده شود و به مرور هویت این افراد شناسایی و با معرفی آنان و استفاده حداکثری از فضای مجازی هزینه ادامه حضور نیروهای خارجی در بحرین را بالا ببریم. البته تسلط به زبان عربی شرط موفقیت در این کار خیر و خداپسندانه است.  


"جهاد اقتصادی" نیاز امروز انقلاب

    نظر

در مقاله کوتاهی در وب سایت سخن آشنا به موضوع جهاد اقتصادی پرداختم.

معجزه اتفاق خارق العاده ای است که برای اثبات حق و همراه با تحدی (دعوت به چالش و مقابله) رخ می‌دهد. معجزات همه پیامبران با همین هدف به وقوع پیوسته است پیامبران می‌گفتند مردم عادی از آوردن چنین معجزاتی عاجزند و این شاهدی بر درستی ادعای آنهاست که می گویند از جانب خدای جهانیان به سوی بندگان او مبعوث شده و برای آنان پیغامی آورده‌اند (بررسی های اسلامی، علامه طباطبائی، ص )273 
معجزه هر عصری متناسب با شرایط و اوضاع و احوال آن زمان بوده است. در دوران حضرت عیسی (ع) که بحث طبابت رونق داشت معجزه ایشان زنده کردن مردگان و شفا دادن کور مادر زاد بود. و این تناسب سبب روی آوری قشر زیادی از جامعه آن زمان به سوی حضرت عیسی (ع) گردید. 
در زمان حضرت موسی (ع) که سحرو ساحری مشهور بود معجزه ایشان نیز در همین زمینه بوده و آن حضرت با انداختن عصای خود آن را (باذن الله) تبدیل به اژدها می کرد و همه سحر ساحران برجسته زمانه خود را می بلعید. و ساحران که آن را امری خارق العاده و فراتر از سحر خود دیدند به آن حضرت ایمان آورده و متعاقب آن مردم نیز به دین حضرت موسی(ع) گرویدند. 
در دوران نبی مکرم اسلام (ص) که شعر و شاعری و ادبیات رونق داشت. پیامبر گرامی ما با آوردن معجزه قرآن که فصیح ترین و بلیغ ترین اثر ادبی بود برتری و علو خویش را بر ادیبان عصر خود اثبات نمود و فراگیری اسلام و گرایش حداکثری به دین در این مقطع نتیجه این اثر خارق العاده پیامبر اکرم(ص) بود .

اگرچه معجزات از اختصاصات وجودی پیامبران الهی است اماگاهی حوادث پیرامون ما نیز به حدی بزرگ و خارق العاده هستندکه نامی جز اعجاز روی آنها نمی توان نهاد . در عصر حاضر ،انقلاب شکوهمند اسلامی که در سال 1357 و پس از سال ها رنج و زحمت و دوری از وطن رهبران و نثار هزاران شهید و مجروح و...به رهبری داهیانه حضرت امام خمینی (ره) به پیروزی رسید. به دلیل پیروزی مردم با دست خالی بر ژاندارم منطقه و شکست شدن هیمنه آمریکا و استکبار جهانی ، خود یک معجزه محسوب می گردید لذا سردمداران کفر و الحاد یعنی آمریکا ، شوروی سابق و اذنابش تمام تلاش خود را بر عدم موفقیت این انقلاب معطوف نمودند. جنگ تحمیلی 8 ساله، توطئه های مختلفی چون کودتای نوژه، کودتای طبس،تدارک شورشهای محلی ومنطقه ای ، به خاک و خون کشیدن حجاج ایرانی در عربستان در سال 1366 ، حمله به هواپیماهای مسافربری ،تحریم های اقتصادی پی در پی ، مصادره اموال جمهوری اسلامی در کشورهای مختلف و... همه و همه برای دفع معجزه انقلاب و پیشگیری از گرایش حداکثری جهانیان به سوی انقلاب اسلامی ایران بود. که الحمدلله تا کنون موفقیت چشمگیری حاصل نگردیده است.
اکنون با گذشت سه دهه از انقلاب و تثبیت نهال انقلاب اسلامی و تبدیل آن به درختی تنومند و آغاز نهضت بیداری اسلامی تحت تاثیرانقلاب اسلامی در منطقه ، بی شک وظایف جدیدی بر عهده انقلابیون سی ساله جمهوری اسلامی است. 
دهه سوم انقلاب با عنوان دهه پیشرفت و عدالت نامگذاری گردیده و در این دوران بی شک "قدرت اقتصادی" حرف اول را می زند و در دنیا، در افواه عمومی و قاطبه مردم ، توجه و نظر مثبت نسبت به کشورهایی که قدرت اقتصادی بالایی دارند جلب می گردد. گرایش به کشورهای توسعه یافته که از رفاه نسبی بالایی برخوردارند و درآمد سرانه بالایی دارند،زیاد بوده و اکثر مهاجرت ها به سمت این کشورها صورت می گیرد. هر چند دراین کشورها عمدتا به دلیل ضعف عقبه های دینی که منطبق با فطرت پاک انسانی است ؛ جذابیت ها مقطعی و کوتاه مدت بوده و افراد پس از مدت کوتاهی به فطرت انسانی خود برگشته و نوعی وازدگی و بی رغبتی به مظاهر مادی از خود بروز می دهند لکن جاذبه اولیه و زرق و برق مادی،افراد را به این سمت و سو می کشاند. 
بنابراین اگر قرار است الگوی جهان باشیم، اگر قرار است در مدیریت آینده دنیا نقشی برای خود قائل باشیم. وبالاخره اگر قرار است حرفی برای گفتن داشته باشیم معجزه ما در مقطع کنونی از حیات بالنده انقلاب اسلامی قدرت اقتصادی مان خواهد بود . وتوسعه و عدالت بدون تحکیم زیر ساختهای اقتصادی امکان پذیر نمی باشد.
با کاهش تولیدات داخلی ویا فقدان تولید برخی مصنوعات ضروری وهمچنین خیل جوانان بیکار و با گسترش فقر و بی عدالتی ، بلاشک جمهوری اسلامی از کانون توجه جامعه بین المللی خارج شده و اهداف عالیه انقلاب که همانا ارائه یک الگوی موفق و توسعه یافته از مردم سالاری دینی و حکم رانی مطلوب است ،َمحقق نخواهد شد. 

لذاست که مقام معظم رهبری در پیام نوروزی خود می فرمایند: 
"آنچه که در عرصه‌ی مجموعه‌ی مسائل کشور انسان مشاهده میکند، که در سال 90 باید ما آن را وجهه‌ی همت خودمان قرار بدهیم، این است که از جمله‌ی اساسی‌ترین کارهای دشمنان ملت ما و کشور ما در مقابله‌ی با کشور ما، مسائل اقتصادی است. البته در عرصه‌ی فرهنگی هم فعالند، در عرصه‌ی سیاسی هم فعالند، در عرصه‌ی انحصارات علمی هم فعالند، اما در عرصه‌ی اقتصادی فعالیت بسیار زیادی دارند. همین تحریمهائی که دشمنان ملت ایران زمینه‌سازی کردند یا آن را بر علیه ملت ایران اعمال کردند، به قصد این بود که یک ضربه‌ای بر پیشرفت کشور ما وارد کنند و آن را از این حرکت شتابنده باز بدارند. البته خواسته‌ی آنها برآورده نشد و نتوانستند از تحریمها آن نتیجه‌ای را که انتظار داشتند، بگیرند و تدابیر مسئولان و همراهی ملت بر ترفند دشمنان فائق آمد؛ اما دنبال میکنند. لذا این سال جاری را که از این لحظه آغاز میشود، ما بایستی متوجه کنیم به اساسی‌ترین مسائل کشور، و محور همه‌ی اینها به نظر من مسائل اقتصادی است. لذا من این سال را «سال جهاد اقتصادی» نامگذاری میکنم و از مسئولان کشور، چه در دولت، چه در مجلس، چه در بخشهای دیگری که مربوط به مسائل اقتصادی میشوند و همچنین از ملت عزیزمان انتظار دارم که در عرصه‌ی اقتصادی با حرکتِ جهادگونه کار کنند، مجاهدت کنند. حرکت طبیعی کافی نیست؛ باید در این میدان، حرکت جهشی و مجاهدانه داشته باشیم."


در باب 'جهاد اقتصادی'

    نظر

امام جماعت محترم مسجد ما که اتفاقا استاد دانشگاه و دارای مدرک دکترای مدیریت استراتژیک می باشد و نیز سال ها در مسئولیت های مختلف اجرایی بوده ،نکته جالبی را اخیرا در تبیین "جهاد اقتصادی" فرمود که عرض می کنم.

معجزه هر عصری متناسب با شرایط و اوضاع و احوال آن زمان بوده است. در دوران حضرت عیسی (ع) که بحث طبابت رونق داشت معجزه ایشان زنده کردن مردگان و شفا دادن کور مادر زاد بود. 

در زمان حضرت موسی (ع) که سحرو ساحری مشهور بود معجزه ایشان نیز در همین زمینه بوده و آن حضرت با انداختن عصای خود آن را (باذن الله) تبدیل به اژدها می کرد و همه سحر ساحران برجسته زمانه خود را می بلعید.

در دوران نبی مکرم اسلام (ص) که شعر و شاعری رونق داشت. پیامبر گرامی ما با آوردن معجزه قرآن که فصیح ترین و بلیغ ترین اثر ادبی بود برتری و علو خویش را بر ادیبان عصر خود اثبات نمود .

اما در این دوران بی شک "قدرت اقتصادی" حرف اول را می زند و در دنیا، در افواه عمومی و قاطبه مردم ، توجه و نظر نسبت به کشورهایی که قدرت اقتصادی بالایی دارند جلب می گردد ، بنابراین اگر قرار است الگوی جهان باشیم، اگر قرار است در مدیریت آینده دنیا نقشی برای خود قائل باشیم. وبالاخره اگر قرار است حرفی برای گفتن داشته باشیم معجزه ما قدرت اقتصادی مان خواهد بود . با خیل جوانان بیکار و با گسترش فقر و بی عدالتی ، بلاشک جمهوری اسلامی از کانون توجه جامعه بین المللی خارج شده و اهداف عالیه انقلاب محقق نخواهد شد.   

 


نیم نگاهی به زندگی درخشان سومین شهید محراب(مقاله ام در سخن آشنا)

    نظر

آیت ا... حاج شیخ محمد صدوقی از نوادگان شیخ صدوق (م : 381 ق) بود و به همین دلیل به صدوقی شهرت یافت . جد اعلای وی آیت ا... ملا محمد مهدی کرمانشاهی عالمی بزرگ بود و درزمان فتحعلی شاه قاجار به یزد تبعید شد . همچنین پدرش میرزا ابوطالب وجدش میرزا محمد رضا کرمانشاهی نیز از عالمان دینی به شمارمی رفتند . آیت ا... صدوقی در هشتم صفر 1327 قمری برابر با 1284 شمسی در یزد متولد شد . در کودکی پدر و مادر خود را از دست داد و تحت سرپرستی پسر عموی خود میرزا محمد کرمانشاهی تربیت یافت و درحدود 13 سالگی به تحصیل علوم دینی روی آورد و با ورود به مدرسه علمیه عبدالرحیم خان مقدمات ، منطق و بخشی از سطوح فقه و اصول را نزد حضرات آیات و حجج اسلام سید علی محمد کازرونی ، حاج شیخ غلامرضا فقیه خراسانی ، علی بمان و محمد زارچی فراگرفت . درسال 1348 شمسی برای ادامه تحصیل راهی اصفهان شد و درمدرسه چهار باغ ( امام صادق (ع) سکنی گزید . اما پس از یک سال به دلیل اوضاع نامساعد جوی و سرمای شدید به یزد و از آنجا به قم عزیمت کرد ، وی در آنجا دروس سطح و خارج فقه و اصول را در محضر آیات عظام : حاج شیخ عبدالکریم حایری یزدی مؤسس حوزه علمیه قم ، سید صدرالدین صدر ، سید محمد تقی خوانساری ، سید محمد حجت ، میرزا محمد همدانی ، سید شهاب الدین مرعشی نجفی و سید حسین بروجردی به پایان برد و به درجه اجتهاد نائل آمد . آیت ا... صدوقی در حوزه علمیه قم همزمان با تحصیل به تدریس لمعه ، رسائل و مکاسب و کفایه پرداخت و به دلیل استعداد و حافظه سرشار و بیانی علمی و دقیق ، از حوزه درسی پررونقی برخوردار گشت . بزرگانی چون حضرات آیات : علامه محمد تقی جعفری ، شهید مرتضی مطهری ، شهید قدوسی ، شهید سید مصطفی خمینی ، فاضل لنکرانی ، مهدوی کنی و محمدی گیلانی از جمله شاگردان ایشان بودند .
در این نوشتار که به مناسبت 11 تیر سالروز شهادت آن عالم ربانی منتشر می شود ، به اختصار به برخی ویژگی های روحی و اخلاقی و نیز اندیشه ومشی مبارزاتی ایشان اشاره می گردد امید آنکه مورد توجه علاقه مندان قرار گرفته و آموزه های جدیدی به ویژه برای نسل جدید داشته باشد. 
سابقه مبارزاتی شهید صدوقی 
ایشان مبارزه را از دوران رضاخان آغاز کرد; عصری که شاه عزم خود را برای نابودی حوزه علمیه قم جزم کرده بود . با ورود امام خمینی رحمه الله علیه به صحنه، مبارزات شهید صدوقی هم شدت بیشتری یافت . او از فدائیان اسلام، مسلمانان لبنان و امام موسی صدر حمایت می کرد . 
در بهمن ماه سال 1330 همزمان با رحلت آقا شیخ غلامرضا فقیه خراسانی، با درخواست مردم و توصیه امام رحمه الله، به یزد رفت و دامنه مبارزاتش را گسترش داد . این امر باعث شد تا مردم یزد و شهرهای مجاور به صحنه مبارزه علیه حکومت منهوس پهلوی کشانده شوند و در وقایع پانزده خرداد و مبارزه با مظاهر فساد و تمدن منحط غربی، کشف حجاب، تبدیل تاریخ شمسی به شاهنشاهی، جشنهای هنر و . . . حضوری موثر داشته باشند شهید صدوقی هر از چند گاهی به تبعیدیان سر می زد و از آنها دلجویی می نمود . 
پس از پیروزی انقلاب
بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی به فرمان حضرت امام، معظم له به امامت جمعه یزد منصوب گردید
ایشان در دوران دفاع مقدس در جبهه ها حضوری فعال داشت و در موارد مختلف به یاری رزمندگان می شتافت و موجب تقویت روحیه و ایمان آنان می گردید .
وی در انجام امورخیریه و خدمات اجتماعی نیز پیشتاز بود و آثار ارزنده ای در یزد و برخی از مناطق کشور از خویش به یادگار گذاشت که از جمله می توان به موارد زیراشاره کرد :
• تعمیر و احداث 18 مسجد از جمله مسجد روضه محمدیه و ملااسماعیل
• احداث و مرمت 19 مدرسه علمیه در استان یزد و شهرهای شیراز و مشهد
• تأسیس حوزه علمیه خواهران مکتب الزهرا (س ) در یزد
• تأسیس چندین بیمارستان ، درمانگاه ، سازمان خیریه و صندوق قرض الحسنه از جمله : سازمان خیریه پزشکی سیدالشهداء (ع) ، صندوق های قرض الحسنه ولی عصر (عج) و خیریه امام رضا (ع) و ......
شهید صدوقی و جوانان 
آیت الله صدوقی که در سن 45 سالگی به یزد بازگشت، نسبت به جوانان رویکردی مثبت داشت به گونه ای که در اندک زمانی پس از ورود، مسجد حظیره برخوردار از یک نماز جماعت با صفهای مملو از جوانان شد . گاهی جوانان در ایام امتحانات برای درس خواندن به مسجد می آمدند; البته به مقتضای شور جوانی، سر و صدا می کردند و این بر برخی نمازگزاران گران می آمد; لذا نامه ای به آیت الله صدوقی نوشتند که «مسجد خانه خداست نه جای بی ادبی، فکری به حال این جوانها بکنید که به مسجد نیایند .» آیت الله صدوقی رحمه الله علیه به شدت از این طرز تفکر ناراحت شد و گفت: «بگذارید جوانها با مسجد انس بگیرند و آشنا شوند . مسجد که فقط برای کهنسالان و بازنشستگان نیست . اینها امید کشورند . روزی می آید که اینها چرخ عظیم اجتماع را به حرکت در می آورند .» 
طولی نکشید که الفت او با جوانان بیشتر شد و سه شنبه شبها جلساتی با حضور 50 الی 60 جوان پیرامون مسایل دینی و اجتماعی شکل گرفت (صداقت محراب، ص 93 – 94) طبق گزارشهای ساواک - معمولا - مبارزین اطراف وی از جوانان بودند . 
شهید صدوقی از نگاه ساواک 
ساواک در گزارشی که از او دارد افکار او را حادتر از امام خمینی می‌داند که با تشویق و ترغیب ضد ملی و رژیم، آرزوی قیام کل مملکت را علیه رژیم در سر خود می‌پروراند. در اعتراض به رژیم و انتقاد او به فساد جامعه بود و وابستگی به غرب و خرید همه چیز از غرب و در ادامه آن انتقاد از سینما و تلویزیون و عکس‌های برهنه مقابل سینماها، جشن‌ هنر شیراز و... به ویژه که پول نفت صرف فساد اخلاقی در جامعه می‌شود. جشن‌های 2500 ساله را نیز سراسر فضاحت و رسوایی و... می‌داند که رژیم با گرفتن آن سند کفر و زندیق بودن خود را امضاء کرد و بر نامسلمان بودن خود صحه گذاشت او با استناد به اصل نظارت پنج تن از علما بر مجلس و مصوبات آن را پایان حرکت اعلام می‌کند او هرگونه سازش و مصالحه را با رژیم نفی می‌کند حتی به شکل عضویت در حزب رستاخیز و با این رفتار دولت و مشروعیت آن را زیر سوال می‌برد به نشان عدم همکاری با دولت و اعلام نارضایتی از آن، بارها اعلام تعطیل عمومی و حتی عزای ملی نمود تا از این طریق اعتراض و نارضایتی به گوش رژیم برسد نظر نهایی او درباره رژیم، سرنگونی آن و ایجاد حکومت اسلامی بود چنین است که مامورین رژیم در بررسی تفکرات او، وی را حامی خط مشی امام ذکر می‌کنند و با قید عبارت«او در همه موارد از خمینی کسب تکلیف می‌کند» ارتباط تفکری او را با مبانی مورد قبول امام در مورد حکومت پهلوی و مشروعیت آن نشان می‌دهند تاسی به امام ره به عنوان قائد نهضت و عدم مقبولیت رژیم در نظر او با این کلام مورد تاکید قرار می‌گیرد:«ایشان امام (ره) صد‌در‌صد ایستاده که تا حکومت اسلامی برپا نشود، دست برنداریم، ما هم این‌گونه هستیم ادعاهای رژیم نزد او اثر خود را از دست داده بودند مانند این مورد که او با تشبیه مساله ادعای فضای باز سیاسی به جریان عمروبن‌عاص و فریب‌کاری او در صفین، فریب بودن وعده‌های رژیم را به دیگران می‌شناساند. تلاش‌های رژیم در روزهای آخر را بی‌مورد می‌داند و ذکر می‌کند«برای بازگرداندن اوضاع به حال اول دیر شده است و اعتراض خود به حکومت نظامی را ابراز می‌کند. (یاران امام به روایت اسناد ساواک)
شهید صدوقی در مصاف مبارزه با شبیخون فرهنگی
رژیم شاه می کوشید با ایجاد مراکز مختلط، مانند دانشسرای هنر و . . . روح غیرت و شرف مردم مسلمان را نابود کند . از این رو شهید صدوقی خود را موظف به ابراز عکس العمل می دید . طبق گزارش ساواک، او بیان داشت: «به تازگی دانشسرای هنر در یزد ثبت نام می کند . هنرشان این است که دخترها و پسرها را به بی عفتی بکشانند» و توصیه کرد «جوانها ثبت نام نکنند » (مجله شاهد، ش 21، صص 6 - 13)
از سوی دیگر وی به تشکیل گروه فرهنگی علوی همت گمارد که چندین مدرسه دخترانه و پسرانه را با نظارت هیات امنا اداره می کرد و به عنوان الگویی عملی، بخش بزرگی از جوانان را به خود جذب کرد . این مدارس همواره از حیث علمی در رتبه های ممتاز قرار داشتند (فاجعه دهم رمضان، ص 147 )
شهید صدوقی در جنگ نرم 
دشمنان ملت غیور و رشید ایران که تاب مقاومت در برابر مبارزات مخلصانه مردم ایران را نداشتند، به جنگ روانی و تخریبی روی آوردند . از جمله در مجلس سنا، تظاهر کنندگان و ناراضیان را لامذهب و کمونیست نامیدند و کوشیدند با ترویج این ادعاها مردم را از مسیری که در پیش گرفته بودند، منحرف کنند . آیت الله صدوقی در این باره هم ساکت ننشست و ترفند تبلیغی آنان را خنثی کرد . ساواک در این باره چنین گزارش داد: «روز 21/2/37 [25] اظهار داشته . . . مجلس سنا ما را لامذهب خطاب کردند; راست می گویند; ما لامذهب هستیم و آنها مذهب دارند . کسی که در طول عمرش حتی یک رکعت نماز نخوانده و یک روز روزه نگرفته; مذهب دارد( یاران امام به روایت اسناد ساواک)
او به تمامی راههای مبارزه آشنا بود; از این روی گاه به جای مبارزه رو در رو به مبارزه منفی که نوعی جنگ نرم محسوب می گردد، روی می آورد . نمونه ای از آن را می توان در موضوع سالگرد 15 خرداد در سال 57 مشاهده کرد . وی از مردم خواست از هر نوع تظاهرات شدید بر علیه دولت پرهیز کنند و اظهار داشت " .15 خرداد روزی که عفریت استعمار، پرده از چهره کثیف خود بالا زد و . . . به طوری که گزارش داده اند جمع کثیری از جوانان غیور و مبارز و مدافع از حریم قرآن و تشیع که مورد تجاوز قرار گرفته اند، بنا دارند هیئتی با شکوه و جلوه ای مخصوص با ترتیب دادن پرچمها و عکسها، مسافت زیادی را با شعارهای کوبنده مذهبی راه پیمایی نمایند و از هرگونه پیشامدی نهراسند .و از آنجا که بیم آن می رود که این عمل موجب خرداد دیگری; بلکه شدیدتر از آن شود و توپها و مسلسلها و تانکها را برای آماج گرفتن آنها آماده و مهیا نموده اند و کوچک و بزرگ را به نام خرابکار، مارکسیست به رگبار مسلسل و زیر تانکها خواهند گرفت و بر احدی رحم نخواهند نمود و خونهایی را خواهند ریخت و مجوز شرعی نخواهند داشت، بهتر بلکه مقتضی است که از این رویه منصرف و همگان از اداری و بازاری و روحانی و مردمان عادی، آنان که به دین و آیین علاقه دارند و فرامین مراجع بزرگ را لازم الاتباع می دانند، همان رویه عقلایی را که مبارزه منفی و موافق نظر بزرگان از مراجع است اتخاذ و پیروی نموده، روز دوشنبه 15 خرداد سال 57 در خانه نشسته احدی بیرون نیاید . . . .» 

پاداش الهی 
آیه الله صدوقی بارها از سوی منافقین مورد سوء قصد قرار گرفت و سرانجام در روز جمعه دهم رمضان 1402 قمری برابر با یازدهم تیرماه سال 1361 شمسی پس از ادای نماز جمعه به دست این گروهک ملعون به شهادت رسید . پیکر مطهرش پس از اقامه نماز و تشییعی بی نظیراز سوی مردم مؤمن دیار دارالعباده (یزد) در مسجد روضه محمدیه این شهر به خاک سپرده شدو میعادگاه عاشقان ولایت گردید .
حضرت امام خمینی (ره) در پیام تسلیتی به مناسبت شهادت ایشان فرمودند :
اینجانب دوستی عزیز که بیش از سی سال با او آشنا و روحیات عظیمش را از نزدیک درک می کردم از دست دادم . اسلام خدمتگزاری متعهد و ایران فقیهی فداکار و استان یزد سرپرستی دانشمند را از دست داد ...
مقام معظم رهبری نیز پیرامون شخصیت سومین شهید محراب می فرمایند :
عالم فقیه و بزرگوار آیت ا... شهید صدوقی از جمله چهره های نادری بود که ابعاد گوناگون یک شخصیت تمام عیار شایسته جمهوری اسلامی را در خود جمع داشت ...

منابع :
1- مفاخر یزد (جلد اول) _ ویژه عالمان دینی
2- یادنامه بزرگداشت سومین شهید محراب
3- یاران امام به روایت اسناد ساواک (2)،مرکز بررسی اسناد تاریخی ، 1377 
4- مدیریت بحران(بررسی ابعاد مدیریتی شهید صدوقی)، محمد حجتی،ریحانه الرسول، 1380 
5- مجله شاهد شماره 21


تاملی بر سخنان حجه الاسلام نقویان (بخش پایانی)

    نظر

از آن حضرت روایتی است که: «چون زمانى بیاید که مردم فقراى خود را خوار ودشمن دارند و به تعمیر دنیا مشغول شوند و به جمع درهم و دینار رو آورند، خداایشان را به چهار چیز مبتلا مى‏کند: قحط.و خوف از سلطان.و خیانت‏حکام.و تسلط دشمنان‏( محجة البیضاء، ج 7، ص 324.و احیاء العلوم، ج 4، ص 171.)

از اهل بیت - علیهم السلام - روایت است که: «اگر خدا بنده‏اى را دوست داشته باشداو را مبتلا مى‏کند، و چون محبت او بیشتر شد، اهل و عیال و دولت و مال را از او مى‏گیرد(بحار الانوار، ج 81، ص 188.)

روزى آن حضرت به بعضى از اصحاب خود فرمودند که: «آیا داخل بازارمى‏شوى؟ و آیا مى‏بینى که میوه یا چیز دیگر که آن را مى‏فروشند و تو آن را خواهى وقدرت بر خریدن آن نداشته باشى؟ عرض کرد: بلى.فرمود: آگاه باش که از براى تو به‏عوض هر چه مى‏بینى و نمى‏توانى بخرى یک حسنه است (بحار الانوار، ج 72، ص 42، ح 46.)ادامه مطلب...